fbpx
office@iuliablaja.ro
0744.301.281 0787.822.100

Cum am anulat executarea KRUK pentru 53.000 lei. Prescriptia!

In majoritatea dosarelor de care ne ocupam, am constatat ca executarile silite impotriva datornicilor sunt incepute mult peste termenul de 3 ani.

Legea prevede un termen de 3 ani in care firmele de recuperare sau bancile pot trece la executarea silita in cazul in care clientii imprumutati nu-si achita obligatiile de rambursare a imprumuturilor de bunavoie.

Demararea executarii peste acest termen este sanctionata cu ANULAREA intregii proceduri de executare. Insa aceasta sanctiune nu opereaza din oficiu. Debitorul executat trebuie sa depuna contestatie la executare in care sa invoce aceasta incalcare a termenului.

Anularea executarii in temeiul prescriptiei dreptului la executare silita poate fi solicitata doar in termen de 15 zile de la data la care debitorul a luat cunostinta de inceperea executarii.

Aceasta data este ziua in care debitorul primeste acasa, de la un executor judecatoresc, instiintarea privind inceperea executarii, fie ziua in care afla de poprirea disponibilitatilor din conturile bancare ori ziua in care afla de poprirea salariului.

Odata pierdut acest termen, neregularitatea se acopera, iar executarea se bucura de prezumtia de legalitate cata vreme debitorul nu a manifestat vigilenta in exercitarea drepturilor pe care le are, in temeiul legii.

In cazul in care contestatia este depusa peste termenul legal de 15 zile, atunci aceasta va fi respinsa de judecator ca tardiv formulata, iar procedura de executare isi va urma cursul.

Astfel am castigat un nou proces impotriva  KRUK. Hotararea judecatoreasca pe care am obtinut-o pentru clienta noastra a pus firma de recuperare in situatia de a nu mai recupera nimic dintr-o datorie de 53.424,05 lei, reprezentand debit restant, dobanzi si cheltuieli de executare, aceasta fiind ANULATA in intregime de instanta de judecata.

Judecatorul a anulat toate actele  de executare silita efectuate de executorul judecatoresc impotriva debitoarei, constatand PRESCRIS dreptul firmei de recuperare de a cere executarea silita in baza contractului de credit.

In speta de fata, clienta noastra a incheiat in anul 2005  un contract de credit de nevoi personale pentru o perioada de 120 luni de la Banca Comerciala Romana SA, imprumut pe care nu l-a mai putut rambursa la timp.

Ulterior, in anul 2010, banca a procedat la cesionarea mai multor credite neperformante catre KRUK, printre care si contractul debitoarei.Totodata, firma de recuperare a notificat-o despre cesiunea de creanta intervenita si a declarat scadenta anticipata a creditului.

Mai tarziu, in 2016, KRUK formuleaza cerere de executare silita impotriva debitoarei.

In 15 zile de la data la care a fost instiintata de executor despre inceperea executarii, debitoarea a depus contestatie la judecatoria din raza domiciliului si a solicitat instantei sa dispuna anularea intregii executari in temeiul prescriptiei.

In aceste circumstante, Judecatoria Sector 3 a admis contestatia la executare si, in consecinta, a dispus ANULAREA tuturor actelor de executare silita efectuate de executorul judecatoresc impotriva clientei noastre.

 

 

 

 

 

 

 

Aceasta inseamna ca debitoarea nu trebuie sa mai restituie nimic din suma de 53.424,05 lei, reprezentand credit restant, dobanzi si cheltuielile de executare.

KRUK nu a formulat apel, asa incat hotararea Judecatoriei Sector 3 de anulare a executarii silite a ramas definitiva.

Pentru solicitarea unei consultatii juridice online, va rugam sa completati FORMULARUL

1 Raspuns

  1. Avatar
    Vasile tiberiu

    Buna ziua. Am un imprumut facut la c.e.c (c.e.c bank acum) de 28.000 ron. Nu am mai putut plati si acum sunt la firma de recuperare kruk cu o datori de 43.000 ron aproape. Nu am nimic pe numele meu , dar muncesc legal la o firma din buzau. Am trecut prin procesul de executare incepand cu anul 2010.

Comenteaza

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.