fbpx
office@iuliablaja.ro
0744.301.281 0787.822.100

Limitarea dobânzilor la credite!

Limitarea dobânzii anuale efective (DAE) pentru credite imobiliare și de consum a fost adoptată de Camera Deputaților si prevede posibilitatea celor care se confruntă cu dobânzi exagerate să ceară reducerea lor și reechilibrarea contractuală, dacă acesta va ajunge să intre în vigoare.

Proiectul de lege privind protecţia consumatorilor împotriva dobânzilor excesive a primit azi votul decisiv la deputați, urmând să meargă la președintele statului, dacă nu va fi contestat la Curtea Constituțională.

Concret, fie că vorbim de contracte cu băncile, fie cu instituțiile financiar-nebancare (IFN-uri), fie că vorbim de recuperatorii de creanțe, proiectul de lege adoptat propune o serie întreagă de limitări față de ce prevede legislația acum, pe categorii de credite.

Sunt propuse, mai întâi, limite ale dobânzii anuale efective DAE la creditele imobiliare și de consum; la creditele de consum de cel mult 15.000 de lei, suma totală de rambursat ar fi de maximum dublul sumei împrumutate (incluzând toate costurile, dobânzile și comisioanele).

Dobânda  anuală  efectivă  în  cazul creditelor de consum nu poate depăși cu mai mult de  15  puncte  procentuale  dobânda  de refinanțare practicată de BNR“, prevede proiectul.

În cazurile în care limitările nu sunt respectate, împrumutații ar avea dreptul să obțină reducerea lor, amiabil sau cu forța, în instanță, iar cei care ajung să nu mai poată plăti din cauza dobânzilor mari nu vor mai putea fi executați silit așa ușor; e introdusă, în consecință, ideea de a reechilibra contractele în acest context.

În același timp, acest proiect prevede sancționarea ca abuz de putere economică practicarea de dobânzi excesive, ca practici incorecte (inclusiv înșelătoare) ale băncilor și celorlalți creditori financiari sau chiar ca fraude la lege.

Proiectul face parte dintr-o suită de propuneri ce au mai fost prezentate în ultima vreme în Parlament, dar nu au reușit să devină legi, toate fiind formulate cu scopul de a veni în ajutorul împrumutaților. Alte trei proiecte, care așteaptă și ele votul final la deputați (toate au raport favorabil adoptării), prevăd protectia pentru cei care se împrumută în valută, interzicerea executărilor silite imobiliare abuzive și protecția impotriva cesiunilor de creanță speculative.

Comenteaza

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.