fbpx
office@iuliablaja.ro
0744.301.281 0787.822.100

Penalitati pe factura sau in contract?

In practica, societatile comerciale mentioneaza penalitati de intarziere la plata in facturile pe care le elibereaza, fara a incheia un contract in acest sens.

Dar câta relevanta juridica are acest lucru?

Penalitatile de intarziere pot fi solicitate la plata numai daca a fost incheiat un contract intre societatile comerciale, indiferent de natura acestuia si in care partenerii au negociat, printre altele, si penalitatile pe care si le datoreaza reciproc in cazul in care se intarzie in onorarea obligatiilor contractuale.

In lipsa unui contract care sa cuprinda o asemenea referire la perceperea de penalitati, mentionarea acestora in mod unilateral pe factura nu are nicio relevanta juridica.

Rationamentul juridic este foarte simplu: solicitatea si plata penalitatilor are la baza principiului libertatii contractuale. In timp ce intr-un contract penalitatile se negociaza, mentionarea acestora pe factura, in mod unilateral, nu obliga in niciun fel beneficiarul la plata acestora in caz de intarziere la plata.

Daca partile au incheiat un contract in care s-au stabilit penalitati de intarziere la plata, este superfluă mentionarea acestora si pe facturi.

Inalta  Curte de Justitie si Casatie a apreciat ca penalitatile de intarziere consemnate in facturi nu confirma existenta unei clauze penale.

Astfel, in condiţiile în care operaţiunile comerciale dintre părţi s-au desfăşurat în baza unui contract în formă simplificată, respectiv comanda urmată de executare, simpla menţiune pe facturi a unor penalităţi de întârziere nu poate fi asimilată unei clauze penale din perspectiva principiului forţei obligatorii a contractului consacrat de art. 1270 Noul Cod Civil  întrucât este un act unilateral de voinţă al creditorului, neasumat de către debitor.

În acest sens, Înalta Curte a arătat că acceptarea la plată a acestor facturi nu echivalează cu acordul celeilalte părţi cu privire la pretinsele penalităţi de întârziere, iar acest aspect este confirmat atât de doctrină, cât şi de jurisprudenţă.

Inalta  Curte de Justitie si Casatie a apreciat, de asemenea, ca factura fiscala nu tine loc de contract.

În aplicarea prevederilor Legii nr.82/1991 a contabilitatii, factura fiscală este doar un document justificativ  care stă la baza înregistrărilor în contabilitate furnizorului sau prestatorului şi a cumpărătorului, respectiv beneficiarului.

Factura fiscala este un mijloc de probă cu privire la operaţiunea facturată, neavând calitatea de act juridic care să îndeplinească cerinţele Noului Cod civil, nici chiar atunci când probează existenţa unui contract comercial consensual pentru care părţile nu au confecţionat un instrumentum.

Prin urmare, pentru a putea solicita si obtine obligarea la plata penalitatilor de intarziere a partenerilor contractuali rau-platnici, este obligatoriu ca intre parti sa fi fost incheiat un contract care sa cuprinda aceasta clauza, negociata de reprezentantii legali.

Pentru solicitarea unei consultatii juridice online, va rugam sa completati FORMULARUL

16 Raspunsuri

  1. adrian goia

    buna ziua,
    va rog sa-mi comunicati daca un furnizor poate solicita penalitatile de intarziere DUPA achitarea integrala a soldului de catre client.
    Mentionez ca exista un contract intre cele doua firme dar nicaieri nu este stipulata situatia in care desi soldul este zero,penalitatile totusi trebuie stinse.
    In caz afirmativ, inseamna ca furnizorul poate cere aceste penalitati, chiar si la doi ani dupa ce s-a stins soldul?

    multumesc,

    cu stima,
    A.Goia.

    1. Daca penalitatile sunt prevazute in contract, desigur ca sunteti obligat la plata penalitatilor. Acestea sunt calculate pentru perioada cuprinsa intra data scadentei si data platii facuta cu intarziere. Penalitatile pot fi solicitate la plata in termen de 3 ani.

  2. daniel

    Buna ziua! Cuantumul penalitatilor de intarziere prevazute intr-un contract poate depasi debitul principal in lipsa unei clauzei care sa prevada acest lucru? Multumesc!

    1. Nu este nevoie de o clauza in acest sens. Prin urmare penalitatile pot depasi valoarea debitului numai daca prin contract nu s-a limitat valoarea penalitatilor la cea a debitului.

  3. tudorache sorin

    Buna ziua as dori sa va intreb daca dupa incetarea unui contract cu vodafone se mai pot percepe penalitati de intarziere la ultima facura si daca o firma de recuperat creante poate sa perceapa penalitati de intarziere la factura de la vodafone in conditiile in care contractul meu cu vodafone este incetat

  4. Leontin

    Bună seara!! Tatăl meu are o datorie către R.E.A.D.P.P. în valoare de 7800 RON în urma unui contract de închiriere a unui apartament.Acesta a plecat din tară iar eu acum am poprire pe salariu în urma unei decizii judecătorești si a unui birou de executare.Până la finalizarea procesului si a puneri în executare a popriri,doar penalitățile au ajuns la sumă de 11000 ron, menționez ca am început sa plătesc dar penalitățile exorbitante curg în continuare. În condițiile date nu voi mai termina niciodată de plată datoria. Ce mijloace legale am sa pot opri acest abuz ?? Va multumesc!!

    1. Sa depuneti contestatie la executare pentru clauzele abuzive din contractul de credit. Termenul in care se depune aceasta contestatie este de 3 ani de la inceperea executarii silite.

  5. Oana Lazar

    Buna ziua. Va rog sa ma lamuriti intr-o problema. Societatea la care lucrez a incheiat in februarie 2016 un contract de concesiune de parti sociale ale altei societati. Astfel in urma concesiunii au fost preluate si toate debitele. Astfel am fost somati de putin timp de o societate ca nu avem achitate facturile de prestari servicii din aprilie 2015 si ca trebuie sa achitam si penalitatile calculate conform contractului incheiat intre parti din aprilie 2015 pana in prezent. In contract nu este stipulat faptul ca penalitatile pot sau nu sa depasesca valoare debitului, astfel ca acestea sunt duble fata de debit. Mai mult abia acum am fost somati de faptul ca exista acest debit.C/valoare facturilor ne-o asumam, dar penalitatile care sunt duble nu putem. Exita un temei legal ref. la somarea debitorului in timp util sau la valoare prea mare acestor penalizari fata de debitul initial?
    Multumesc mult!

    1. Daca in contract nu este nicio mentiune referitoare la limitarea cuantumului penalitatilor, atunci acestea pot depasi valoarea debitului. Exista obligatia somarii debitorului inainte de inregistrarea actiunii in instanta numita ordonanta de plata. Daca actiunea impotriva dvs. nu este ordonanta de plata, ci un alt tip de actiune, atunci nu exista obligatia somarii prealabile.

  6. mircea

    Buna ziua,
    Azi dimineata am primit o adresa de la judecatoria Sectorului 2 ca suntem parati de o alta firma cu care am colaborat in luna mai, pentru a le plati 5 lei penalizari de intarziere la factura, precum si 40 de euro daune de intarziere cf art 10 legea 72/2013. Era vorba de o factura de transport in valoare de 900 de lei+tva ce a fost achitata cu ~9 zile dupa termenul scadent (iunie) deoarece eram toti din firma plecati in concediu. Dupa plata facturii nu ne-a mai contactat nimeni, urmand ca astazi, in decembrie, sa primim aceasta minune. Am incercat sa-i contactam, tot astazi, sa ii punem sa ne emita mareata factura de penalizare de 5lei+40e dar sunt destul de recalcitranti si nu cred ca putem s-o scoatem la cap cu ei. Nu este vorba de cei 5 lei si nici de cei 40 de euro, ci doar de deranjul in sine. Ce pasi ne recomandati sa urmam ? Multumesc

  7. Ana

    Buna ziua!
    Am o firma,iar la unul dintre furnizori am restante la care se percep penalități lunare;problema mea este că la aceste penalități pe care le plătesc lunar nu se eliberează nicio chitanță pentru suma pe care o plătesc;vreau sa va întreb dacă este legal așa ?nu ar trebui sa primesc chitanță pentru suma plătită că penalități?

  8. iulian

    Buna ziua. Firma noastra a contractat un serviciu (creare website) de la o alta companie realizabil intr-un interval de 5 luni de zile, conform contract. Insa acest serviciu (pagina web) ne-a fost livrat cu o intraziere calculata de 43 zile. Apoi, ne-a fost emisa factura pentru plata intregului serviciu. Avand in vedere ca a existat o intarziere si in contract sunt prevazute penalitati de intarziere, am urmatoarea intrebare: acele penalitati le putem deduce din factura primita sau trebuie sa emitem noi factura fiscala separat pentru penalitati catre prestator ??

Comenteaza

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.