fbpx
office@iuliablaja.ro
0744.301.281 0787.822.100

Plata ratelor la banca poate fi suspendata!

Guvernul a adoptat astazi ordonanta de urgenta prin care plata ratelor la banca si IFN-uri se poate suspenda pana la 9 luni. Masura se aplica atat persoanelor fizice, cat si firmelor. Acestea pot solicita suspendarea platei ratelor chiar si mai putin de 9 luni.

De la data intrarii in vigoare a OUG se poate suspenda plata ratelor cu pana la 9 luni, dar nu mai mult de 31.12.2020.

Imprumutatii pot solicita amanarea si pentru 1-2 luni. De aceasta masura beneficiaza toate persoanele fizice si juridice care au fost afectate direct sau indirect de pandemia de coronavirus. Masura se aplica doar persoanelor ale caror venituri au fost afectate direct sau indirect de pandemie.

Cererile pentru suspendarea platii ratelor se pot face cel mai tarziu pana la incetarea starii de urgenta.

In ceea ce priveste dobanda pe perioada de suspendare a ratelor, aceasta se va capitaliza, adica se va adauga creditului, dar se va reesalona.

Dobanda datorata de imprumutati, corespunzatoare sumelor scadente, a caror plata este suspendata se capitalizeaza la soldul creditului existent. Deci se vor adauga creditului, dar se reesaloneaza pe toata durata creditului.

Deci efortul nu va fi foarte mare imediat pentru a plati aceasta suma.

Exceptie fac creditele ipotecare, pentru care dobanda se plateste esalonat pe o perioada pana la cel mult 5 ani.

Si aceasta pentru ca statul roman a intervenit sa ii ajute pe cei cu credite ipotecare. Statul roman, prin Ministerul de Finante garanteaza in procent de 100% plata dobanzii capitalizate aferente creditelor ipotecare.

Deci in cazul creditelor ipotecare, statul roman garanteaza plata dobanzii capitalizate 100%, dar trebuie ca aceasta dobanda sa fie platita pe o perioada de 5 ani de la momentul suspendarii.

Asadar, ramane de vazut ce contine, in totalitate, ordonanta de urgenta si cum vor arata normele de aplicare. Mai exact, trebuie lamurit ce inseamna persoane afectate “direct” sau “indirect” de pandemia coronavirului, dar si care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmeze debitorii pentru a solicita suspendarea platii ratelor.

Important! Bancile, IFN-urile si firmele de recuperare pot incepe sau continua executari silite si in aceasta perioada. Popririle deja infiintate de acestia nu se suspenda!

Comenteaza

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.