fbpx
office@iuliablaja.ro
0744.301.281 0787.822.100

Plata salariilor în numerar, interzisă!

In curand, companiile din România vor fi obligate să-și reducă semnificativ operațiunile cu numerar, așa cum reiese dintr-un proiect de lege adoptat miercuri, 21 decembrie, la Senat și care va fi trimis, pentru votul decisiv, la Camera Deputaților.

Printre altele, acesta prevede interzicerea plății salariilor în numerar și obligația comercianților de a accepta cel puțin o modalitate de plată fără numerar.

In expunerea de motive se face trimitere la faptul ca platile de natura salariala si prestatiile sociale se vor efectua prin mijloace de plata fara numerar si aceasta nu din grija pentru ridicarea gradului de civilizatie a cetatenilor, ci pentru a creste gradul de colectare la bugetul statului.

De aceasta modificare vor beneficia inclusiv firmele de recuperare si bancile in procedura de executare silita, conturile bancare cu veniturile celor executati silit fiind astfel la vedere.

Dupa cum se stie, atunci cand un cetatean solicita deschiderea unui cont, banca respectiva este obligata sa raporteze la Anaf.

Pentru a identifica conturile ce urmeaza sa fie poprite in procedura de executare silita, executorul judecatoresc solicita informatii de la Anaf care detine aceasta evidenta.

„Plățile de natură salarială plătite de angajator, indemnizațiile și alocațiile de asistență socială plătite de la bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale sau de la bugetele locale ale comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor municipiului București, județelor și municipiului București, se efectuează prin mijloace de plată fără numerar”, prevede proiectul de lege.

De la interdicția plății drepturilor în numerar vor exista două excepții (aplicabile, de principiu, la cerere) – pensionarii și consumatorii vulnerabili din punct de vedere financiar (cei care au un venit lunar de maximum 60% din câștigul salarial mediu brut pe economie).

În prezent, angajatorii pot plăti salariile fie prin virament în conturile bancare ale salariaților, fie prin numerar.

Actiunile de deschidere, administrare, retragere, interogarea soldului, platile nline si inchiderea contului vor fi lipsite de comisioane.

Comenteaza

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.