fbpx
office@iuliablaja.ro
0744.301.281 0787.822.100

Functionează legal recuperatorii?!

Ai rate neplătite la bancă, iar recuperatorii ţi-au luat urma şi se ţin scai de tine să plăteşti?

Te sună de 10 ori pe zi, telefonează rudelor, te caută la serviciu, te ameninţă şi te hărţuiesc?

Pentru mulţi români acest scenariu nu e ceva necunoscut. Iar asta pentru că firmelor de recuperare li se permitea, până de curand, să procedeze după bunul plac pentru a te face să achiţi datoria.

Dacă te sperii uşor sau dacă pur şi simplu nu-ţi cunoşti drepturile, recuperatorii de datorii pot face ce vor ei din tine.

De foarte multe ori, dacă nu reuşesc să te oblige să plăteşti restanţele, încep să te ameninţe, să te hărţuiască şi să te intimideze, te caută acasă sau la serviciu, devin agresivi şi recurg la tot felul de abuzuri. Iar tu nu prea ai cui te plânge.

In cazul in care te gandesti sa verifici daca recuperatorul care te cauta functioneaza legal, ai posibilitatea sa consulti AICI tabelul cu toate firmele de recuperare creante autorizate sa functioneze pe teritoriul Romaniei.

Potrivit reglementarilor in vigoare, incepand din anul 2017, entitatile care efectueaza activitati de recuperare creante sunt obligate sa se inregistreze la Autoritatea pentru Protectia Consumatorilor (ANPC).

Daca vreun recuperator nu se regaseste in tabelul de mai sus, inseamna ca-si desfasoara activitatea nelegal si puteti contesta actiunile de recuperare creante pe care le intreprind.

Astfel, recuperatorii trebuie să îndeplinească anumite condiţii şi să urmeze o procedură pentru a fi autorizati.

De la depunerea documentatiei complete, ANPC are la dispoziţie 30 de zile pentru a emite şi comunica firmei de recuperare solicitante decizia cu privire la acceptarea sau respingerea cererii.

Recuperatorii înregistraţi vor raporta ANPC numărul de cazuri aflate în curs de derulare, în anumite condiţii ce vor fi stabilite pri ordin al presedintelui Autorităţii.

De asemenea, legea stabileşte şi situaţiile în care ANPC poate radia înregistrarea unei firme de recuperare de recuperare creante. Concret, acest lucru se va întâmpla dacă aceasta:

1.renunţă în mod explicit la înregistrare sau nu a desfăşurat activităţi de recuperare creanţe timp de şase luni;

2. a obţinut înregistrarea prin declaraţii false ori înşelătoare sau prin alte mijloace nelegitime;

3. nu mai îndeplineşte cerinţele în temeiul cărora a fost înregistrat;

4. încalcă în mod repetat prevederile legale.

Neinregistrarea firmelor de recuperare potrivit prevederilor legale face ca acestea sa nu mai poate desfasura activitatea de recuperare creante, aspect ce poate fi invocat de debitori in cadrul contestatiei la executarea silita.

Avocat Blaja Iulia, tel: 0787.822.100, email: office@iuliablaja.ro

Comenteaza

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.