fbpx
office@iuliablaja.ro
0744.301.281 0787.822.100

Previziuni sumbre: Programul „Prima Casa” se pregătește să moară!

Ministerul Finanţelor Publice propune modificarea condiţiilor şi a denumirii programului „Prima casa”, oferindu-i caracter social şi denumirea de „O familie, o casa”, anunţă reprezentanţii Ministerului într-un comunicat de presă.

Actul normativ va revizui condițiile de accesare prin introducerea unui prag de venit pentru beneficiari și a prețului maxim de achiziție al locuinței care poate fi achiziționată în cadrul Programului. În același timp, se propune acordarea de subvenții de dobândă constând în reducerea ratei dobânzii creditului garantat pe toată durata Programului pentru familiile cu un singur copil, cât și pentru familiile cu doi sau mai mulți copii.

Analistul economic Radu Soviani a făcut o serie de previziuni negre în ceea ce privește Programul Prima Casa, într-o declarație exclusivă pentru PSnews.ro,

Facem precizarea că împrumutul mediu pe care băncile îl acordă prin Prima Casă se ridică la 225.000 de lei. Întins pe o perioadă de 30 de ani, asta însemnă o rată medie de peste 1.200 de lei. Doar că această sumă a crescut cu peste 300 de lei în ultimul an şi jumătate în condiţiile în care ROBOR a ajuns la 3,31 la sută.

În acest context, Soviani a atras atenția că programul inițiat de Guvern ”se pregătește să moară” din 2 motive: statul român nu își mai permite un nivel al garanțiilor la fel de mare ca în trecut, iar perioada dobânzilor ieftine a dispărut.

,,Programul prima casă se pregătește să moară, pe de-o parte pentru că statul român nu își mai permite un nivel al garanțiilor la fel de mare ca în trecut, pe de altă parte pentru că perioada dobânzilor ieftine a dispărut. Ratele românilor care au accesat Programul Prima casă sunt sensibil mai mari anul acesta decât în trecut, din cauza dobânzii ROBOR care s-a cvadruplat în ultimele 12 luni.

Cu mai puțin de 21.000 de credite prin programul Prima casă în primele 8 luni ale anului (circa 2600 pe lună), la finalul anului, în acest ritm și cu noile constrângeri de creditare, nu avem cum să depășim 30.000 de astfel credite acordate., cu o scădere de 15-20% față de anul trecut. Dealtfel și plafonul de garanții s-a diminuat în 2018 de la 2,5 miliarde lei la 2 miliarde de lei.

Cui a folosit programul Prima Casă? Categoric celor peste 260.000 de familii care au accesat produsul începând cu anul 2009, din perspectivă socială. Programul a avut însă un alt resort, mai mult decât social. Sprijinirea băncilor comerciale. În ultimii ani peste 90% din creditele noi acordate au fost prin prima casă. Ce ar fi făcut băncile dacă nu ar fi fost acest program fără niciun fel de risc, în care doar încasau profituri cu garanții tripartite?

Pentru că da, garanțiile sunt tripartite: pe de-o parte, avansul de 5%, pe de altă parte garanția statului (s-au acordat până acum garanții de 5,2 miliarde de Euro) și pe de altă parte ipoteca pe locuință, în sine”, a declarat Radu Soviani pentru PSnews.ro.

Totodată, Soviani a ținut să sublinieze că ”programul prima casă a fost un program de îngrășare a băncilor din bani publici”.

Dincolo de rolul social, în fapt, programul prima casă a fost un program de îngrășare a băncilor din bani publici.

Băncile vor plânge după programul prima casă. Iar dacă statul român ar fi fost deștept, ar fi declanșat încă din urmă cu 2 ani propria Agenția Națională de Credit Ipotecar. O astfel de agenție ar fi permis, dacă statul tot dă garanții, să acorde în mod real nu credite cu dobânzi subvenționate, ci cu dobândă minimă, în condiții de piață. NIci acum nu este târziu pentru înființarea unei astfel de agenții, dacă am avea de-a face cu un stat intelligent. Iar un al doilea pas ar fi posibilitatea ca aceia care s-au împrumutat prin Prima Casă să se transfere gratuit, prin refinanțare, la noua agenție. Ar fi o lovitură lucrativă față de bănci, cu efecte eminamente benefice: pe de-o parte cei deja împrumutați prin prima casă ar beneficia de dobânzi mai mici (pe care le-ar achita noii Agenții), iar pe de altă parte pentru că, băncile, după ce vor țipa în urma unei astfel de refinanțări, ar fi obligate să plaseze banii în economia reală, și nu în programe fără niciun fel de risc. Dacă nu e risc, să finanțeze statul. Dacă este risc, să finanțeze băncile. Eu așa văd continurea programului prima casă, cu rol eminamente social și nu de îngrășare a băncilor încă 30 de ani de acum încolo”, a conchis.

Sursa: www.psnews.ro

Comenteaza

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.