fbpx
office@iuliablaja.ro
0744.301.281 0787.822.100

Un nou numar pentru apelurile de urgenta: 114!

Potrivit unui proiect legislativ ce a fost pus recent în dezbatere publică de către Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, va fi introdus 114, un canal tehnic asociat numărului de urgenta 112.

La noul terminal, respectiv 114, se vor transmite automat date de localizare a telefonului mobil.

Măsura introducerii unui nou număr de urgență se regăsește într-un proiect de ordonanță de urgență a Guvernului, document ce a fost publicat în dezbatere publică pe website-ul MCSI și care are nevoie, pentru a se putea aplica, de adoptarea la Guvern și de publicarea în Monitorul Oficial.

Inițiativa legislativă prevede introducerea unui terminal de urgenta 114,  care, alături de numărul de urgenta 112, va ajuta la rezolvarea situațiilor ce implică intervenții urgente.

Mai exact, terminalul va recepționa de la telefonul unei persoane mesaje ce conțin informații de localizare a respectivului terminal telefonic. Mesajele se vor trimite automat către numărul unic 114, fără ca deținătorul telefonului să fie nevoit să facă ceva, iar costurile legate de transmiterea acestor mesaje vor fi suportate de către operatorii de telefonie mobilă, nu de proprietarul telefonului.

În prezent, pe lângă numărul unic de urgență 112, în țara noastră funcționează și numărul unic 113, număr la care se persoanele cu dizabilităţi de auz şi/sau vorbire pot transmite mesaje text (SMS) serviciilor de urgență.

Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale: NUMĂR DE URGENȚĂ 112 – CLARIFICARE

”În proiectul inițiat de MCSI al Ordonanței de Urgență pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 34/2008 privind organizarea și funcționarea Sistemului național unic pentru apeluri de urgență și a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicațiile electronice, la art. I, alin. 1, se prevăd următoarele:
”1. (…)
«(2²) Transmiterea mesajelor tehnice standardizate scurte ce conțin informația de localizare obținută pe baza echipamentului terminal se realizează fără intervenția apelantului, către numărul unic 114.»”
În textul propus apare menționat numărul 114 într-un context exclusiv tehnic, în timp ce în spațiul public s-a transmis informația potrivit căreia ar fi vorba despre introducerea unui nou număr de urgență.

❗️Astfel, precizăm că numărul 114 NU VA FI un număr de urgență aflat la dispoziția apelanților, în sensul numărului 112, ci doar un canal tehnic asociat numărului de urgență 112.

După adoptarea actului normativ, apelurile de urgență ale cetățenilor se vor îndrepta spre aceleași numere ca și în prezent: 112, respectiv 113 (cel din urmă fiind adresat persoanelor cu dizabilități).” a scris pe Facebook Ministerul Comunicațiilor.

Comenteaza

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.