fbpx
office@iuliablaja.ro
0744.301.281 0787.822.100

Rabla pentru electrocasnice, oficializat: Statul da bani romanilor pentru aparate noi!

Peste 50.000 de romani se vor putea inscrie, in curand, in programul Rabla pentru electrocasnice, oficializat recent. Conform actului normativ care-l reglementeaza, electrocasnicele vechi pot fi duse la „casare”, in schimbul unor vouchere intre 200 și 400 de lei, ce vor putea fi folosite la cumpararea unor masini de spalat, frigidere sau aparate de aer conditionat din clasele energetice superioare. Trebuie sa asteptam insa ca autoritatile sa dea startul programului.

Ordinul ministrului mediului nr. 1172/2018 pentru aprobarea Ghidului de finanţare a a Programului național de înlocuire a echipamentelor electrice și electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 987 din 21 noiembrie 2018 si este deja în vigoare. Deocamdată insa programul nu a demarat oficial.

Programul Rabla pentru electrocasnice le da posibilitatea romanilor să scape de aparatele vechi din casa ce consuma foarte mult si sa obtina in schimbul lor sume de bani sub forma unor vouchere pe care să le foloseasca apoi la cumpararea unor electrocasnice noi, mai performante din punct de vedere energetic (clasele A++ si A+++): masini de spalat rufe, frigidere/combine frigorifice/lazi frigorifice, aparate de aer conditionat.

Orice roman care are domiciliul in Romania, nu are datorii la stat, are cel puțin 18 ani si un buletin sau o carte de identitate se poate inscrie. Estimativ, peste 50.000 de romani vor putea beneficia de acest program de finantare, potrivit reprezentantilor ministerului.

Concret, in ordin scrie ca voucherele au valori diferite, dupa cum urmează:

  • 200 lei pentru masini de spalat rufe cu eficienta energetica A++;
  • 300 lei pentru masini de spalat rufe cu eficienta energetica A+++;
  • 300 lei pentru aparate de aer conditionat cu eficienta energetica la racire A+++/ A++;
  • 300 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lazi frigorifice cu eficienta energetica A++;
  • 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lazi frigorifice cu eficienaa energetică A+++.

„Persoana fizica beneficiaza de valoarea unui voucher la achiziţionarea unui EEE (echipament electronic si electrocasnic – n.red.) eligibil, in schimbul predării unui EEE (echipament electronic si electrocasnic care constituie deseu – n.red.) uzat echivalent. Schimbul se face în sistem 1:1. Persoana fizica poate achizitiona mai multe EEE-uri in schimbul predarii unui numar echivalent de EEE uzate, beneficiind astfel, in mod corespunzator, de mai multe vouchere, dar nu mai mult de unul pentru fiecare categorie”, se precizeaza în ordin.

Asadar, se pot obtine mai multe vouchere, dar nu din aceeasi categorie. De exemplu, pentru o masina de spalat veche se va putea da un voucher tot pentru o masină de spalat, dintr-una dintre categoriile de mai sus (A++ sau A+++).

De la momentul emiterii, voucherele vor fi valabile 15 zile – asadar, persoanele admise trebuie sa mearga la cumparaturi si sa valorifice voucherul la cumpararea tipului de produs pentru care l-au primit, in magazinele inscrise in program.

Romanii care au primit aprobare pentru finantare vor semna la magazin contractul de finantare si alte cateva documente, puse la dispozitie de comerciant (care va verifica oricum inainte daca respectivul cumparator chiar a primit aprobare). Desigur, de esenta programului tine ducerea la schimb a unui electrocasnic vechi (frigider, masina de spalat sau aparat de aer conditionat).

Sursa: avocatnet.ro

Comenteaza

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.