fbpx
office@iuliablaja.ro
0744.301.281 0787.822.100

Recuperatorii riscă amenzi pentru hărțuirea datornicilor!

Ai rate neplătite la bancă, iar recuperatorii ţi-au luat urma şi se ţin scai de tine să plăteşti?

Te sună de 10 ori pe zi, telefonează rudelor, te caută la serviciu, te ameninţă şi te hărţuiesc?

Pentru mulţi români acest scenariu nu e ceva necunoscut. Iar asta pentru că firmelor de recuperare li se permitea, până de curand, să procedeze după bunul plac pentru a te face să achiţi datoria.

Dacă eşti mai slab de înger şi te sperii uşor sau dacă pur şi simplu nu-ţi cunoşti drepturile, recuperatorii de datorii pot face ce vor ei din tine. De foarte multe ori, dacă nu reuşesc să te oblige să plăteşti restanţele, încep să te ameninţe, să te hărţuiască şi să te intimideze, te caută acasă sau la serviciu, devin agresivi şi recurg la tot felul de abuzuri. Iar tu nu prea ai cui te plânge.

Acesta este motivul pentru care a aparut o reglementare legala ce le impune anumite restricţii.

  • Mai exact, recuperatorii nu au dreptul de a contacta datornicii la locul de muncă şi nici acasă între orele 20.00 – 09.00. Astfel de practici de abuz şi hărţuire sunt total interzise.
  • Nu au voie să-ţi contacteze rudele – Recuperatorii nu au voie să contacteze alte persoane în afară de datornic, succesorii săi legali, avocatul sau împuternicitul acestuia, creditorul, avocatul sau împuternicitul creditorului. Recuperatorilor li se interzice folosirea tehnicilor de hărţuire sau abuz. Ei nu mai au dreptul de a recurge la ameninţări, şantaj sau alte tehnici agresive, cu scopul de a te intimida sau  a te speria. O altă interdicţie este şi cea cu privire la încercarea de a-ţi afecta negativ reputaţia.
  • Li se interzice afişarea somaţiilor pe uşa apartamentului – În afară de actele de procedură ce trebuie afişate la cererea executorului judecătoresc sau a instanţei, recuperatorilor le este interzis să afişeze, la uşa apartamentului sau a blocului, notificări, somaţii sau adrese în legătură cu recuperarea datoriilor.
  • Nu pot percepe comisioane în plus – De asemenea, le este interzis să perceapă comisioane, dobânzi şi dobânzi penalizatoare (în afară de cele legale) şi nu au dreptul la costuri pentru activitatea pe care o desfăşoară, adică cea de recuperare. Ar fi chiar culmea ca recuperatorul să-ţi ceară bani în plus pentru că îţi cere bani.
  • Recuperatorii de creanţe sunt obligaţi, începând de acum, să atenţioneze cetăţenii că sunt îndreptăţiţi să conteste atât existenţa datoriei, cât şi cuantumul acesteia.

Dacă nu se conformează prevederilor legale, firmele de recuperare de creanţe vor fi obligate de către reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor să plătească amenzi cuprinse între 10.000 şi 80.000 lei.

Dacă este vorba despre un credite ipotecare, amenda este cuprinsă între 20.000 şi 100.000 lei.

Avocat Blaja Iulia, tel: 0787.822.100, email: office@iuliablaja.ro

Comenteaza

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.