fbpx
office@iuliablaja.ro
0744.301.281 0787.822.100

OTP Faktoring pierde un nou proces de 136.163,68 CHF!

Debitorii care sunt urmariti de firmele de recuperare (OTP Faktoring, Kruk, EOS, Suport Colect etc) au posibilitatea de a obtine anularea executarii silite, invocand prescriptia dreptului la executare in situatia in care creditorul nu este suficient de interesat sa-si recupereze imprumutul, ramanand in pasivitate ani la rand.

Legea prevede un termen limitat in care firmele de recuperare sau bancile pot trece la executarea silita in cazul in care clientii imprumutati nu-si achita obligatiile de rambursare a imprumuturilor de bunavoie.

Acest interval este limitat la 3 ani. Demararea executarii peste acest termen este sanctionata cu anularea intregii proceduri de executare. Insa aceasta sanctiune nu opereaza din oficiu. Debitorul executat trebuie sa depuna contestatie la executare in care sa invoce aceasta incalcare a termenului.

Anularea executarii in temeiul prescriptiei dreptului la executare silita poate fi solicitata doar in termen de 15 zile de la data la care debitorul a luat cunostinta de inceperea executarii.

Aceasta data este ziua in care debitorul primeste acasa, de la un executor judecatoresc, instiintarea privind inceperea executarii, fie ziua in care afla de poprirea disponibilitatilor din conturile bancare ori ziua in care afla de poprirea salariului.

Odata pierdut acest termen, neregularitatea se acopera, iar executarea se bucura de prezumtia de legalitate cata vreme debitorul nu a manifestat vigilenta in exercitarea drepturilor pe care le are, in temeiul legii.

Astfel am obtinut un nou succes impotriva  OTP Faktoring. Hotararea judecatoreasca pe care am obtinut-o pentru clientii nostrii, a pus firma de recuperare in situatia de a nu mai recupera nimic dintr-o datorie de 136.163,68 CHF, reprezentand credit restant si dobanzi, aceasta fiind anulata in intregime de instanta de judecata.

Judecatorul a anulat toate actele  de executare silita efectuate de executorul judecatoresc impotriva debitorilor, constatand PRESCRIS dreptul OTP Faktoring de a cere executarea silita in baza contractului de credit.

In cazul de fata, clientii nostri au incheiat in anul 2007  un contract de credit pentru o perioada de 409 luni de la OTP Bank SA, imprumut pe care nu l-au mai putut rambursa la timp.

Din acest motiv, in 2013 banca a notificat acestora scadenta anticipata a intregului credit, debitorii fiind decazuti din beneficiul termenului de plata conform graficului de rambursare.

Potrivit legii, acesta este momentul inceperii termenului de prescriptie de 3 ani in care banca/firma de recuperare poate proceda la executarea silita.

In acelasi an, OTP Bank SA a procedat la cesionarea mai multor credite neperformante catre OTP Faktoring, printre care si contractul clientilor nostri.

Mai tarziu, in 2017, noul creditor formuleaza cerere de executare silita impotriva debitorilor prin poprirea conturilor bancare si a veniturilor din salariu. De asemenea, este demarata si executarea silita a imobilului in care locuiesc.

In 15 zile de la data la care au fost instiintati de executor despre inceperea executarii, debitorii au depus contestatie la judecatoria din raza domiciliului lor si au solicitat instantei sa dispuna anularea intregii executari in temeiul prescriptiei.

In aceste circumstante, Judecatoria Sector 6 a admis contestatia la executare si, in consecinta, a dispus ANULAREA tuturor actelor de executare silita efectuate de executorul judecatoresc impotriva clientilor nostri.

 

 

 

 

 

 

 

 

Consecinta admiterii contestatiei si anularii in intregime a executarii ca urmare a prescriptiei, inseamna ca debitorii nu trebuie sa mai restituie nimic din creditul restant si dobanzile penalizatoare in valoare totala de 136.163,68 CHF.

De asemenea, acestia nu mai restituie nimic din cheltuielile de executare in valoare de 13.557,49 lei.

In plus, prin hotararea pe care am obtinut-o, OTP Faktoring este obligata sa restituie clientilor nostri intreaga suma poprita din salarii.

Foarte important, instanta a dispus radierea din cartea funciara a somatiei imobiliare emisa de executorul judecatoresc pentru apartamentul scos la vanzare in cadrul procedurii de executare silita.

Apelul formulat de firma de recuperare a fost respins de Tribunalul Bucuresti, asa incat hotararea judecatoreasca privind anularea  executarii a ramas definitiva.

Pentru solicitarea unei consultatii juridice online, va rugam sa completati FORMULARUL

3 Raspunsuri

  1. Avatar
    andrei

    Buna ziua;
    Dna Blaja firma de recuperare mai poate solicita peste un an – doi ani inca o data executarea intr-un alt dosar de executare pentru aceeasi datorie?

Comenteaza

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.