fbpx
office@iuliablaja.ro
0744.301.281 0787.822.100

Redobândirea permiselor suspendate!

Pentru redobândirea mai rapida a permiselor auto, după suspendarea dreptul de a conduce, conducatorii auto vor fi nevoiți să depună cererile până în a 30-a zi, respectiv a 45-a zi a perioadei de suspendare, iar cererile vor fi soluționate în cel mult cinci zile de la depunere.

Potrivit prevederilor legale, intrate in vigoare din 19.03.2020, cererile pentru reducerea perioadei de suspendare a permisului au, de acum, o dată limită de depunere.

„Cererea se depune, după caz, până în a 30-a zi, respectiv a 45-a zi, inclusiv, a perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce pentru care titularul permisului de conducere solicită reducerea”, se arată în document.

Potrivit noilor prevederi din Codul rutier, cererile vor fi soluționate în termen de cel mult cinci zile de la depunere, termen care în trecut nu exista.

Mai exact, titularul cererii pentru reducerea perioadei de suspendare a permiselor va trebui să primească un răspuns în maxim cinci zile, fie el afirmativ sau negativ.

Reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce sau refuzul de a reduce această perioadă, se dispune în scris de către șeful serviciului poliției rutiere prevăzut la alin. (1) sau, după caz, de către șeful poliției rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române prevăzut la alin. (2) și se comunică titularului permisului de conducere în cel mult 5 zile de la data înregistrării cererii, inclusiv”, scrie în HG nr. 182/2020.

Dreptul la reducerea perioadei de suspendare a permisului de conducere este prevăzut în Legea nr. 130/2019 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

Astfel, cei cărora li se suspendă permisul și vor să reintre în posesia lui mai devreme, trebuie să îndeplinească două condiții:

  • să aibă permis auto de peste un an de zile (adică să nu fie începători);
  • să fie declarați admiși la testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație.

În prezent, legislația rutieră în vigoare stabilește că, în funcție de contravenția săvârșită, dreptul de a conduce al unui șofer poate fi suspendat pentru 30, 60 sau 90 de zile.

Sursa: avocatnet.ro

Comenteaza

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.