fbpx
office@iuliablaja.ro
0744.301.281 0787.822.100

Restituirea alocațiilor poprite ilegal!

Există o serie de venituri care nu pot fi poprite în nicio situație, nici măcar la cererea Fiscului, pentru datorii fiscale.

In practică se ajungea, de multe ori, în situația în care o bancă poprea sume de bani din contul unui datornic, printre acei bani numărându-se și venituri ce nu puteau fi supuse executării silite. Nu era, neapărat, o chestiune de rea-credință, ci ținea și de faptul că venituri din diverse surse ajungeau în același cont și era greu de identificat care puteau fi supuse popririi și care nu.

De aceea, o modificare recentă a Codului de procedură fiscală permite expres, de acum, solicitarea rambursării sumelor ce nu puteau fi poprite (de exemplu, alocații pentru copii), atunci când acest lucru, totuși, s-a întâmplat.

Cu alte cuvinte, legislația fiscală a fost modificată pentru a oferi o soluție concretă și pentru situațiile practice când s-a ajuns la încălcarea interdicției de poprire a anumitor sume de bani – pentru că, după cum se vede, simpla interdicție era insuficientă.

Modificarea a fost introdusă în Codul de procedură fiscală prin Legea nr. 295/2020 (aplicabilă din 24 decembrie).

Potrivit noilor prevederi, dacă o bancă, din eroare, a poprit sume ce nu puteau fi executate, aceasta ori persoana ale cărei conturi au fost poprite poate să îi solicite Fiscului restituirea banilor.

De asemenea, poate fi cerută rambursarea unor sume de bani care, potrivit codului de procedura civila, nu pot fi poprite în nicio situație:

  • alocațiile de stat și indemnizațiile pentru copii;
  • ajutoarele pentru îngrijirea copilului bolnav;
  • ajutoarele de maternitate;
  • cele acordate în caz de deces;
  • bursele de studii acordate de stat;
  • diurnele, precum și
  • orice alte asemenea indemnizații cu destinație specială, stabilite potrivit legii.

Bineînțeles, contribuabilul va trebui să demonstreze că acele sume fac parte, într-adevăr, din categoria banilor ce nu trebuiau popriți. Însă acest lucru nu ar trebui să fie prea complicat, intrucat se poate vedea în ce cont au intrat banii respectivi și de pe ce cont a avut loc poprirea.

În același timp, mai existau două opțiuni pentru recupererea sumelor poprite ilegal – trimiterea unei solicitări direct executorului judecătoresc, care să remedieze problema.

În orice caz, noul mecanism îi permite contribuabilului să se ducă direct către Fisc cu solicitarea, iar acesta este obligat să returneze banii, dacă aceștia au fost popriți nelegal.

În plus, tot pe final de decembrie 2020 a devenit activ și sistemul e-Popriri, care va preveni, în multe situații, reținerea unor sume suplimentare pentru datorii fiscale.

Sursa: avocatnet.ro

Comenteaza

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.