fbpx
office@iuliablaja.ro
0744.301.281 0787.822.100

Taxa pentru contestatia la executare!

Contestatia la executare silita este procedura prin care  cei interesati sau vatamati prin executare pot contesta executarea silita,  incheierile date de executorul judecatoresc, precum si orice act de executare.

De asemenea, contestatia se poate formula in cazul in care executorul judecatoresc refuza sa efectueze o executare silita sau sa indeplineasca un act de executare silita.

Potrivit Noul Cod de procedura civila, contestatia se poate face si in cazul in care sunt necesare lamuriri cu privire la intelesul, intinderea sau aplicarea titlului executoriu care este pus in executare.

Dupa inceperea executarii silite, persoanele interesate pot cere prin contestatie si anularea incheierii prin care s-a admis cererea de incuviintare a executarii silite daca a fost data fara indeplinirea conditiilor legale.

Contestatia privitoare la executarea silita propriu-zisa se poate face in termen de 15 zile de la data la care contestatorul:

1. a luat cunostinta de actul de executare pe care il contesta;

2. a primit comunicarea ori, dupa caz, instiintarea privind infiintarea popririi.

3. contestatorul care ataca executarea insasi: data la care a primit incheierea de incuviintare a executarii sau somatia ori de la data cand a luat cunostinta de primul act de executare, in cazurile in care nu a primit incheierea de incuviintare a executarii si nici somatia sau executarea se face fara somatie.

Odata cu inregistrarea contestatiei la judecatorie, contestatorul trebuie sa depuna si dovada pentru taxa judiciara de timbru potrivit OUG nr.80/2013.

Taxa se calculeaza la valoarea bunurilor sau a debitului pentru care se efectueaza executarea:

a) până la valoarea de 500 lei – 8%, dar nu mai puţin de 20 lei;

b) între 501 lei şi 5.000 lei – 40 lei + 7% pentru ce depăşeşte 500 lei;

c) între 5.001 lei şi 25.000 lei – 355 lei + 5% pentru ce depăşeşte 5.000 lei;

d) între 25.001 lei şi 50.000 lei – 1.355 lei + 3% pentru ce depăşeşte 25.000 lei;

e) între 50.001 lei şi 250.000 lei – 2.105 lei +2% pentru ce depăşeşte 50.000 lei;

f) peste 250.000 lei – 6.105 lei + 1% pentru ce depăşeşte 250.000 lei.

Taxa aferenta contestatiei nu poate depasi suma de 1.000 lei, indiferent de valoarea debitului.

In cazul in care contestatorul nu depune dovada platii taxei judiciare de timbru, contestatia va fi anulata ca netimbrata.

Pana la solutionarea contestatiei sau a altei cereri privind executarea silita, la solicitarea contestatorului, instanta competenta poate suspenda executarea.

Suspendarea se poate solicita odata cu contestatia la executare sau prin cerere separata.

Daca admite contestatia la executare, instanta va indrepta ori anula actul de executare contestat, va dispune anularea ori incetarea executarii insasi, va anula ori lamuri titlul executoriu.

In cazul in care contestatia este admisa, executorul judecatoresc este obligat sa se conformeze masurilor luate sau dispuse de judecator si sa inceteze executarea silita.

Biroul nostru de avocatura ofera servicii juridice si informatii utile in ceea ce priveste redactarea contestatiilor la executarea silita si reprezentarea in fata instantelor de judecata.

Pentru solicitarea unei consultatii juridice online, va rugam sa completati FORMULARUL

1 Raspuns

  1. Marian Niculae

    Buna seara , mi-am platit ratele la banca , dar banca extragea din sumele depuse si scadea (probabil) un credit restructurat de card de credit , pe care l-am contestat.In 06. 2013 am depus la agentia de unde am contractat creditul o solicitare ,cu privire la suma presupus restanta de plata , dobanzi aplicate si comisioane , nu mi-a rsaspuns . Pentru ca plateam regulat (sume de bani tot mai mari in conditiile in care dobanda de referinta BNR scadea )si restanta crestea , in 02.2014 am anuntat banca ca nu mai platesc pana nu clarifica , cererea mea , mai ales ca dobanda de referinta BNR a ajuns in 2014 la 3,75% . In loc de raspuns am primit in martie 2014 o notificare de scadenta anticipata , fiind invitat sa iau legatura cu banca . Am trimis , prin adresa de mail a serviciului de valorificare a garantiei imobiliare , toate cererile mele de clarificare , la care banca nu mi-a rasapuns . Am primit in 24. 05. 2014 , data postei , un raspuns , foarte amabil , prin care mi-au comunicat , ca datorita volumului mare de documenta , mai dureaza raspunsul la adresa mea , care a fost inreg. cu nr. Id………. Am primit pe 09.07.2014 , somatie , incheiere de incuviintare pentru executarte silita imobiliara si poprire pe salariu . Din documente reiese ca au depus cererea de incuviintare executare silita in 10.06.2014.
    Cred ca sunt intemeiate motivele ptr. plangere penala imotriva functionarilor bancii , dar si executorului judecatoresc , pentru ca m-au indus in eroare , iar executorul pe ascuns ( fara sa respecte dreptul meu la informare art. 645 ncpc coroborat cu art.678 alin. 1 lit. h)
    Eu vreau sa formulez contestatie la executare silita , pentru modul cum a fost aceasta incredintata , prin inducerea in eroare a instantei , in temeiul art. 622 alin. 2 .
    Sunt de acord cu poprirea pe salariu ( o alta instanta a incuviintat poprirea , dar nu a consemnat suma , asa ca voi contesta , lipsa precizarii modului de calcul a sumei si a accesoriilor )
    Ce taxa de timbru trebuie sa platesc ?

    Cu stima
    Marian Niculae

Comenteaza

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.