fbpx
office@iuliablaja.ro
0744.301.281 0787.822.100

Amânarea plății datoriilor catre recuperatori, neconstitutionala!

Chiar dacă, în aprilie, Parlamentul a aprobat un proiect de lege prin care s-a extins facilitatea amânării ratelor la bancă și cu privire la datoriile pe care le au persoanele față de recuperatori, modificările nu vor intra în vigoare, după ce Curtea Constituțională a considerat propunerea contrară legii fundamentale.

Având în vedere că CCR a acceptat critici care țin de modalitatea de adoptare a actului normativ, însă, și nu de esența acestuia, remedierea problemelor ar putea, totuși, în viitor, să ducă la adoptarea măsurii.

Prin proiectul de lege ce a trecut în aprilie de de Parlament s-a dorit extinderea entităților cărora le sunt datorate ratele și cu privire la care poate fi amânată plata datoriei. Mai exact, pe lângă bănci sau instituții financiare nebancare, ar fi putut fi amânată și plata datoriilor când creditorii sunt recuperatori de datorii sau o instituție financiară specializată, prin care se derulează finanțarea unor proiecte de importanță strategică, în concordanță cu politicile guvernamentale de susținere a mediului de afaceri romanesc.

Însă decizia CCR amână intrarea în vigoare a unei astfel de măsuri, care trebuie rediscutată în Parlament și readoptată. Conform instanței de contencios constituțional, problema a fost că propunerea încălca principiul bicameralismului.

Astfel, legea privind facilitatea amanarii datoriilor catre recuperatori va trebui să se întoarcă în Parlament și să urmeze procesul legislativ de la zero, pentru a se aplica (în situația în care se dorește readoptarea acesteia; chiar și așa, nimic nu garantează că noul proiect va fi asemănător cu cel prezentat mai sus). De asemenea, ar trebui extins și termenul de depunere a cererilor, care a trecut de o lună.

Ce alte schimbări erau propuse

Legea viza aprobarea OUG nr. 37/2020, actul normativ ce a permis amânarea ratelor bancare, pe timpul stării de urgență și o perioadă de timp, după.

O altă noutate era că debitorii afectați – direct sau indirect – de toate tipurile de secetă (cum sunt producătorii agricoli) urmau beneficiază și ei de o amânare expresă în ceea ce privește plata ratelor pentru împrumuturile pe care le-au contractat. Această amânare era programată să dureze până la 18 luni, dar nu mai târziu de 31 octombrie 2021.

În plus, nu s-ar mai fi capitalizat dobânzile la soldul creditului existent (adică dobânzile nu ar fi fost adăugate principalului, ajungându-se la obligația de plată a dobânzii la dobândă), la finalul perioadei de suspendare.

În final, noua lege ar fi dus și la suspendarea tuturor procedurilor de executare silită (precum popririle) – începute până la momentul intrării în vigoare a proiectului de lege adoptat și până la finalul anului – care erau dispuse față de cei care au credite la bancă și beneficiau de suspendarea plății ratelor (legea nu prevedea expres că se limita doar la aceste categorii de persoane, dar, având în vedere contextul, ar fi fost rezonabilă o interpretare în sensul menționat anterior, mai ales că discutăm de o măsură excepțională, care ar trebui să fie de strictă interpretare).

Măsurile de amânare a ratelor la credite se aplică de mai mult timp, având în vedere că ordonanța de urgență și normele de punere în aplicare au intrat mai demult în vigoare. Chiar dacă proiectul de lege nu a intrat în vigoare (din cauza viciilor de neconstituționalitate), efectele OUG nr. 37/2020 nu sunt înlăturate, nefiind vorba, aici, de o lege de respingere a acesteia.

Sursa: avocatnet.ro

Comenteaza

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.