fbpx
office@iuliablaja.ro
0744.301.281 0787.822.100

Amânarea ratelor la credite in 2021!

Persoanele fizice şi juridice pot suspenda plata ratelor la credite şi în acest an, pentru o perioadă de până la nouă luni, după ce această măsură a fost prelungită de Guvern printr-un act normativ oficializat în ultima zi din 2020. Ratele vor putea fi suspendate atât pentru creditele pentru care s-a obținut deja suspendarea obligaţiilor de plată, cât și pentru cele pentru care nu s-a aplicat această facilitate. Cererile către instituţiile bancare şi non-bancare pot fi depuse până pe 15 martie.

Prin OUG nr. 227/2020 s-a stabilit că această prelungire este disponibilă atât celor care au cerut, anterior, o amânare pe baza OUG 37/2020, sau care au beneficiat de aplicarea unui moratoriu non-legislativ (amânări ale ratelor acordate de instituţiile bancare şi non-bancare, din propria iniţiativă), dar şi celor care nu au solicitat suspendarea ratelor până acum. Perioada pentru care se poate cere suspendarea plăţii ratelor este de maximum nouă luni.

Măsura se aplică creditelor contractate până în data de 30 martie 2020 şi prevede o suspendare a ratelor în acest an pentru o perioadă cuprinsă între o lună şi maximum nouă luni.

Cei interesaţi să acceseze această măsură trebuie:

  • să aibă un contract de credit în derulare, pentru care creditorul să nu fi cerut scadenţa anticipată la data de 31 decembrie 2020, inclusiv;
  • să nu înregistreze restanţe la plata ratelor;
  • să declare pe propria răspundere scăderea veniturilor sau a încasărilor medii lunare cu minim 25% în ultimele trei luni, prin raportare la perioada similară anilor 2019/2020;
  • să nu se afle în insolvenţă la data suspendării ratelor, în cazul firmelor.

Pentru creditele ipotecare contractate de persoane fizice pentru care au beneficiat deja de o suspendare, al cărui termen s-a încheiat pe 3 ianuarie 2021, suspendarea obligaţiilor de plată complementar până la maximum nouă luni, se aplică prin cumularea creanței/restului de creanță aferent/e dobânzilor calculate în prima perioadă suspendată cu creanța aferentă dobânzilor calculate pentru a doua perioadă suspendată. La creanța astfel rezultată, dobânda este 0% și plata de către debitor a acestei creanțe se va face eșalonat în 60 de rate lunare egale începând cu luna imediat următoare încheierii celei de-a doua perioade de amânare.

Important! Această măsură este oficială, însă pentru a se putea aplica, Ministerul Finanţelor trebuie să elaboreze în termen de 10 zile şi să publice în Monitorul Oficial normele de aplicare a suspendării ratelor la credite.

Sursa: avocatnet.ro

Comenteaza

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.