fbpx
office@iuliablaja.ro
0744.301.281 0787.822.100

ANAF reia popririle din 14 iunie!

ANAF va relua popririle bancare pentru datoriile fiscale, incepând cu data de 14 iunie 2020. Acestea au fost oprite in perioada stării de urgență, dar și timp de 30 de zile, ulterior terminării acesteia.

Astfel, ulterior termenului de 30 de zile de la încetarea stării de urgență,  măsurile de executare silită prin poprire vor începe sau vor continua conform dispozițiilor legale în vigoare, aplicându-se în mod corespunzător prevederile Ordinului Ministrului Finanțelor Publice nr.1665/2020.

Ținând cont de cele de mai sus, implementarea sistemului informatic e-popriri se va realiza după împlinirea termenului de 30 de zile de la încetarea stării de urgență.

Așadar, cum starea de urgență s-a incheiat pe 14 mai 2020, cele 30 de zile de suspendare a popririlor pentru datoriile fiscale se vor termina la finalul zilei de 13 iunie 2020.

e-popriri, noul sistem electronic de popriri bancare

Tot începând cu data de 14 iunie 2020, sistemul e-popriri va deveni funcțional. Această nouă modalitate implică înființarea și ridicarea mai rapidă a popririlor bancare, precum și o mai bună gestionare a sumelor.

Astfel, vor fi retrase din conturi doar sumele datorate, fără a exista posibilitatea de a se depăși sumele din titlurile executorii.

Totuși, acest sistem nu reprezintă o noutate. El trebuia să fie funcțional încă din data de 27 martie 2020. Acest lucru nu s-a mai întâmplat din pricina instaurării stării de urgență în România. Tot atunci s-a decis și suspendarea popririlor ANAF.

Beneficiile aduse de acest sistem se referă la o automatizare în timp real a popririlor bancare. Vor putea fi evitate astfel situațiile în care au fost reținute din conturi sume mai mari decât cele datorate.

Pe de altă parte, românii care au datorii nu trebuie să se îngrijoreze. Popririle bancare sunt o formă de executare silită, însă reținerea banilor se face numai după o somație de plată. Trimiterea unei somații de plată are loc doar după expirarea termenului de plată al datoriei.

Comenteaza

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.