fbpx
office@iuliablaja.ro
0744.301.281 0787.822.100

Anaf reincepe executarile silite!

Anaf nu va putea incepe executari silite impotriva contribuabilor care inregistreaza datorii si nici nu le va putea continua pe cele deja demarate, popririle fiind suspendate pana la data de 25 octombrie.

În acest sens, nu se vor emite somaţii, nu se vor institui popriri asupra disponibilităţilor bănesti şi a veniturilor urmăribile şi nu vor mai fi instituite sechestre asupra bunurilor. Excepţie fac sumele provenite din hotărârile judecătoreşti pronunţate în materie penală.

Inițial, executarea silită a datoriilor la buget a fost adoptată doar pentru perioada stării de urgență. Termenul vizat includea și o perioadă de 30 de zile după terminarea acesteia.

Ulterior, aceasta masaura a fost extinsa pana la data de 25 octombrie ceeace inseamna ca obligațiile fiscale neachitate nu sunt considerate restante. Prin urmare, in aceste conditii, nu curg dobânzi și penalități pentru obligațiile fiscale amânate.

De asemenea, nu vor fi calculate sau datorate dobânzi și penalități până la 25 octombrie pentru plata cu întârziere a ratelor din graficele de eșalonare a obligațiilor către stat.

Totodata, sunt suspendate, pana la 25 octombrie, acţiunile de control fiscal (a inspecţiilor fiscale, a controalelor antifraudă) cu excepţia verificărilor ce pot fi efectuate de la distanţă, precum şi a cazurilor de evaziune fiscală, acolo unde sunt indicii în acest sens

Abia dupa aceasta data, Anaf va relua executarile silite, contribuabilii urmand sa primeasca din nou somaţii sau sa se trezeasca cu popriri pe conturi şi sechestre pe bunuri.

Popririle se vor institui și ridica în timp real. Prin aplicatia e-Popriri se vor evita situațiile în care din conturi sunt reținute sume mai mari decât cele ce trebuie recuperate. Aplicația ar fi trebuit să devină funcțională din 27 martie, dar nu s-a putut din cauza crizei de coronavirus.

Guvernul vrea să mențină în vigoare și reducerea perioadei de soluţionare a deconturilor cu sume negative de TVA cu opţiune de rambursare, suspendarea termenului de prescriere și suspendarea condiţiilor de menţinere a eşalonărilor la plată.

In contextul în care pandemia SARS-CoV-2 a generat dificultăţi de natură financiară pentru majoritatea întreprinderilor, confruntându-se în această perioadă cu o lipsă severă de lichiditate, acestea au devenit mai puţin solvabile.

De altfel, reluarea activităţii de către mediul de afaceri presupune existenţa unor disponibilităţi băneşti. În condiţiile în care mediul economic se relansează etapizat, este necesar să fie menţinute lichidităţile financiare.

Facilitățile vizează în special întreprinderile mici și mijlocii care sunt afectate în mai mare măsură de efectele economice ale epidemiei de coronavirus.

Comenteaza

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.