fbpx
office@iuliablaja.ro
0744.301.281 0787.822.100

Cum a scapat un debitor de executarea Suport Colect de 38.128,28 euro!

Debitorii care sunt executati silit de banci sau de firmele de recuperare au dreptul legal de a se apara prin formularea de actiuni in instanta prin care sa obtina anularea executarilor abuzive, efectuate cu incalcarea legii.

Potrivit prevederilor legale, orice firma de recuperare sau banca poate trece la executarea silita a datornicilor intr-un termen de 3 ani in cazul in care acestia nu-si achita obligatiile de rambursare a imprumuturilor de bunavoie.

Inceperea executarii silite peste acest interval este sanctionata cu anularea intregii proceduri de executare. Insa aceasta sanctiune nu opereaza din oficiu. Debitorul executat trebuie sa depuna contestatie la executare in care sa invoce aceasta incalcare a termenului.

Anularea executarii in temeiul prescriptiei dreptului la executare silita poate fi solicitata doar in termen de 15 zile de la data la care debitorul a luat cunostinta de inceperea executarii.

Aceasta data este ziua in care debitorul primeste acasa, de la un executor judecatoresc, instiintarea privind inceperea executarii, fie ziua in care afla de poprirea disponibilitatilor din conturile bancare ori ziua in care afla de poprirea salariului.

Odata pierdut acest termen, neregularitatea se acopera, iar executarea se bucura de prezumtia de legalitate cata vreme debitorul nu a manifestat vigilenta in exercitarea drepturilor pe care le are, in temeiul legii.

In cazul in care contestatia este depusa peste termenul legal de 15 zile, atunci aceasta va fi respinsa de judecator ca tardiv formulata, iar procedura de executare isi va urma cursul.

Astfel a pierdut Suport Colect un nou proces in instanta, la Judecatoria Sector 1. Hotararea judecatoreasca pe care am obtinut-o pentru clienta noastra pune firma de recuperare in situatia de a nu mai recupera nimic din datoria de 38.128,28 euro, reprezentand credit restant, dobanzi si 8.547,30 lei cheltuieli de executare, aceasta fiind anulata in intregime de instanta de judecata.

Judecatorul a anulat toate actele  de executare silita efectuate de executorul judecatoresc impotriva debitoarei, constatand prescris dreptul firmei de recuperare de a cere executarea silita in baza contractului de ipoteca.

In situatia de fata, clienta noastra a incheiat in anul 2007 un contract de credit ipotecar in valoare de 40.000 euro pentru o perioada de 120 luni de la Banca Comerciala Romana SA, imprumut pe care nu l-a mai putut rambursa la timp.

In 2009, banca a declarat scadenta anticipata a creditului, urmare a incetarii platii ratelor, si a procedat la cesionarea mai multor credite neperformante catre Suport Colect, printre care si contractul debitoarei.

Mai tarziu, in 2017, firma de recuperare formuleaza cerere de executare silita impotriva clientei noastre pentru suma de 38.128,28 euro si demareaza vanzarea la licitatie a apartamantului in care locuieste, ipotecat in favoarea bancii.

In 15 zile de la data la care a fost instiintat de executor despre inceperea executarii, debitoarea ne-a solicitat sprijinul pentru formularea contestatiei la executare.

Astfel ca, am redactat si depus contestatia la judecatoria din raza domiciliului acesteia, solicitand instantei sa dispuna anularea intregii executari silite avand in vedere ca aceasta a fost pornita cu incalcarea prevederilor legale.

In aceste circumstante, Judecatoria Sector 1 a admis contestatia si, in consecinta, a dispus anularea tuturor actelor de executare silita efectuate de executorul judecatoresc impotriva clientei noastre.

 

 

 

 

 

 

 

Aceasta inseamna ca debitoarea nu trebuie sa mai restituie nimic din datoria de 38.128,28 euro (credit restant, dobanzi) si 8.547,30 lei (cheltuieli de executare).

In plus, aceasta scapa si de vanzarea la licitatie a imobilului in care locuieste si care a fost adus garantie la incheierea contractului de credit.

Apelul depus de Suport Colect a fost respins de Tribunalul Bucuresti, asa incat hotararea de anulare a executarii a ramas definitiva. Clienta noastra a scapat astfel atat de hartuirea recuperatorilor, cat si de datoria impovaratoare.

Pentru solicitarea unei consultatii juridice online, va rugam sa completati FORMULARUL

Comenteaza

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.