fbpx
office@iuliablaja.ro
0744.301.281 0787.822.100

Cum se anulează dobânzile penalizatoare din contractele de credit?

In contractele de credit incheiate cu bancile sau IFN-urile sunt prevazute dobanzi penalizatoare in situatia in care imprumutatii nu restituie ratele potrivit graficului de rambursare, adica atunci cand inregistreaza intarzieri la plata ori inceteaza cu totul platile.

Adesea, nivelul dobanzilor penalizatoare este excesiv, valoarea acestora ajungand la nivelul imprumutului sau chiar il depasesc.

Imprumutatii au posibilitatea sa se apere in fata unei asemenea situatii prin actiuni in fata instantelor judecatoresti sub forma contestatiei la executare, fie al actiunii in contatare clauze abuzive.

Atunci cand constata caracterul abuziv al clauzelor privind dobanzile penalizatoare din contractele de credit, instantele au in vedere prevederile Legii nr.193/2000.

Sunt considerate abuzive prevederile care obligă imprumutatul la plata unor sume disproporționat de mari în cazul neîndeplinirii obligațiilor contractuale de către acesta, comparativ cu pagubele suferite de banca.

De asemenea, legea mentioneaza ca, o clauza contractuala care nu a fost negociata direct cu imprumutatul, va fi considerată abuziva daca, prin ea insasi sau impreuna cu alte prevederi din contract, creeaza in detrimentul imprumutatului, si contrar cerintelor bunei-credinte, un dezechilibru semnificativ intre drepturile si obligatiile partilor.

Sistemul de protectie pus in aplicare prin Directiva 93/13/CEE se intemeiaza pe idea ca imprumutatul se gaseste intr-o pozitie de inferioritate fata de banca sau IFN in ceeace priveste atat puterea de negociere, cat si nivelul de informare.

Prin Decizia nr.686/2013, Inalta Curte de Casatie si Justitie a statuat, facand trimitere la jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene, ca sanctiunea incidenta in prezenta unor clauze abuzive este aceea a nulitatii absolute.

In cazul in care dobanda penalizatoare este eliminata din contract de catre o instanta judecatoreasca, urmare a constatarii caracterului abuziv al acesteia, banca sau firma de recuperare nu va mai avea dreptul sa ii incaseze nicio alta penalitate suplimentare in caz de neplata a ratelor lunare.

Avocat Blaja Iulia, tel: 0787.822.100, email: office@iuliablaja.ro

Comenteaza

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.