fbpx
office@iuliablaja.ro
0744.301.281 0787.822.100

Executare nelegala KRUK pentru 83.000 lei, anulata in instanta!

In majoritatea dosarelor de care ne ocupam, am constatat ca executarile silite impotriva debitorilor sunt incepute mult peste termenul de 3 ani.

Legea prevede un termen de 3 ani in care firmele de recuperare sau bancile pot trece la executarea silita in cazul in care clientii imprumutati nu-si achita obligatiile de rambursare a imprumuturilor de bunavoie.

Demararea executarii peste acest termen este sanctionata cu ANULAREA intregii proceduri de executare. Insa aceasta sanctiune nu opereaza din oficiu. Debitorul executat trebuie sa depuna contestatie la executare in care sa invoce aceasta incalcare a termenului.

Anularea executarii in temeiul prescriptiei dreptului la executare silita poate fi solicitata doar in termen de 15 zile de la data la care debitorul a luat cunostinta de inceperea executarii.

Aceasta data este ziua in care debitorul primeste acasa, de la un executor judecatoresc, instiintarea privind inceperea executarii, fie ziua in care afla de poprirea disponibilitatilor din conturile bancare ori ziua in care afla de poprirea salariului.

Odata pierdut acest termen, neregularitatea se acopera, iar executarea se bucura de prezumtia de legalitate cata vreme debitorul nu a manifestat vigilenta in exercitarea drepturilor pe care le are, in temeiul legii.

In cazul in care contestatia este depusa peste termenul legal de 15 zile, atunci aceasta va fi respinsa de judecator ca tardiv formulata, iar procedura de executare isi va urma cursul.

Astfel am castigat un nou proces impotriva  KRUK. Hotararea judecatoreasca pe care am obtinut-o pentru clientii noastri a pus firma de recuperare in situatia de a nu mai recupera niciun leu dintr-o datorie de 83.361,67 lei, reprezentand credit restant, dobanzi si cheltuieli de executare, aceasta fiind ANULATA in intregime de instanta de judecata.

Judecatorul a anulat toate actele  de executare silita efectuate de executorul judecatoresc impotriva debitorilor, constatand PRESCRIS dreptul firmei de recuperare de a cere executarea silita in baza contractului de credit.

In situatia de fata, clientii nostri a incheiat in anul 2008  un contract de credit de nevoi personale de pentru o perioada de 120 luni de la Banca Comerciala Romana SA, imprumut pe care nu l-au mai putut rambursa la timp.

Ulterior, in anul 2012, banca a procedat la cesionarea mai multor credite neperformante catre KRUK, printre care si contractul debitorilor.Totodata, firma de recuperare i-a notificat despre cesiunea de creanta intervenita si a declarat scadenta anticipata a creditului.

Mai tarziu, in 2017, KRUK formuleaza cerere de executare silita impotriva debitorilor.

In 15 zile de la data la care au fost instiintati de executor despre inceperea executarii, debitorii a depus contestatie la judecatoria din raza domiciliului si au solicitat instantei sa dispuna anularea intregii executari in temeiul prescriptiei.

Astfel ca, instanta a admis contestatia pe care am formulat-o si, in consecinta, a dispus ANULAREA tuturor actelor de executare silita efectuate de executorul judecatoresc impotriva clientilor nostri.

 

 

 

 

 

 

 

 

Aceasta inseamna ca debitorii nu trebuie sa mai restituie niciun leu din datoria de 83.361,67 lei, reprezentand credit restant, dobanzi si cheltuielile de executare.

Totodata, acestia isi recupereaza si cheltuielile ocazionate de desfasurarea procesului.

Prin urmare, debitorii se pot apara legal impotriva executarilor abuzive, formuland contestatie la executare.

Pentru solicitarea unei consultatii juridice online, va rugam sa completati FORMULARUL

4 Raspunsuri

 1. Avatar
  Petcu

  Buna ziua
  Am fost vandut la o firma de recuperari credite.Am facut cateva plati pentru aceasta firma dar suma ceruta de ea,era cu mult peste ce datoram bancii.Mentionez ca bancii nu i-am mai platit de peste 3 ani.
  Acum ma executa silit si de la ultima plata au trecut 2 ani si jumatate. Pot beneficia de prescriptie?
  Multumesc frumos!

  1. Iulia Blaja

   Executarile se anuleaza nu doar in temeiul prescriptiei. Mai sunt si alte motive care atrag desfiintarea acestora. Trebuie analizat fiecare caz in parte, situatiile nu sunt identice.

 2. Avatar
  Cristina

  Doamna avocat,in 2005 am achizitionat de la Altex bunuri în valoare de 550 ron pe o perioada de 5 ani.În același an am părăsit țara continuand sa trimit bani unei prietene pentru a plăti ratele iar apoi pentru a achita suma integral,în toți acești 13 ani nu am prinita acasă nici o somație de neplată prin urmare am considerat ca suma e plătită .Pe 30 /01/2018 am potrivit de la tribună un ordin de executare silita pentru suma de 6500 RON. Am înțeles ulterior ca probabil pretina mea nu a plătit. Am mai inteles ca trebuia sa primesc o somație cu 45 zile înainte, nu după ce instanta a acceptat executarea silita.Specific ca nu mai sunt în posesia contractului , nici a chitanțelor. Bunuri în România nu am pe numele meu,doar în străinătate dețin. Sunt șanse sa câștig în instanță pentru prescripție? Nici un avocat nu mi a garantat asta pe motiv ca nu putem știi ce dovezi au ei la dosar.Eu sunt sigura ca nu am primit și semnat nici o somație sau ceva deoarece locuiesc în afara țării. Va mulțumesc

Comenteaza

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.