fbpx
office@iuliablaja.ro
0744.301.281 0787.822.100

Poprire pe alocația copilului? Cum procedez?

Când în contul bancar al unui datornic intră mai multe tipuri de venituri, este posibil ca prin poprire ca fie afectate și unele sume care nu pot fi urmărite de către executorii judecatoresti, asa cum este alocația (indemnizatia) lunara pentru cresterea copilului.

Pentru a proceda la infiintarea popririi, executorul solicita Anaf comunicarea conturilor bancare ale debitorului, avand in vedere faptul ca, la momentul dechiderii fiecarui cont, bancile sunt obligate sa le transmita catre Anaf.

Asa fiind, executorul afla doar bancile la care debitorul are deschise conturile, nu si natura sumelor din conturile respective, avand in vedere secretul bancar.

Astfel se explica motivul pentru care se ajunge la instituirea unor popriri pe sume de bani ce reprezintă alocația pentru copii, pensia de întreținere și altele asemenea, sume ce nu pot face obiectul executarilor silite.

Ce-i de făcut intr-o asemenea situatie? Nu se poate institui poprire pe urmatoarele categorii de venituri:

  • alocațiile de stat;
  • indemnizațiile pentru copii;
  • ajutoarele pentru îngrijirea copilului bolnav;
  • ajutoarele de maternitate;
  • ajutoarele de deces;
  • bursele de studii acordate de stat;
  • orice alte indemnizații cu destinație specială.

Indiferent de datoria persoanei în cauză (de exemplu: întârzieri la rambursarea creditului, pierderea unui litigiu, taxe sau impozite), aceste venituri nu pot fi poprite.

Pentru ridicarea popririi instituite asupra alocatiei si a celorlalte categorii de venituri care nu pot fi poprite, debitorul trebuie sa adreseze executorului o solicitare in scris prin care sa ceara ridicarea popririi si, eventual, rambursarea sumelor deja executate, dupa caz.

In cazul exceptional in care executorul refuza sa dea curs cererii debitorului, acesta are la indemana posibilitatea depunerii unei contestatii la judecatoria din raza de domiciliu, dar nu mai tarziu de15 zile de la data primirii la cutia postala a adresei de infiintare a popririi.

In temeiul hotararii judecatoresti obtinute, executorul va trebui sa se conformeze si sa ridice poprirea de pe conturile cu venituri ce nu pt fi poprite, inclusiv sa restituie sumele incasate nelegal.

Avocat Blaja Iulia, tel: 0787.822.100, email: office@iuliablaja.ro

Comenteaza

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.