office@iuliablaja.ro
0744.301.281 0787.822.100

Cererea cu valoare redusa: recuperarea creantelor!

Cererea cu valoare redusa este o procedura judecatoreasca de recuperare a creantelor ce nu depasesc suma de 10.000 lei la data sesizarii instantei, fara a se lua in considerare dobanzile, cheltuielile de judecata si alte venituri accesorii.

Optiunea pentru aceasta actiune de recuperarea creantelor este conditionata de actele pe care le detine creditorul in dovedirea creantei sale: contract, facturi acceptate, plati partiale, confirmare a soldului, angajament de plata etc.

Recuperarea creantelor prin aceasta procedura se realizeaza intr-un termen scurt, iar costurile pe care le implica sunt reduse.

Potrivit OUG nr.80/2013, taxa de timbru pentru cererea cu valoare redusa este de 50 lei daca valoarea cererii nu depaseste 2.000 lei. Pentru cererile a caror valoare depaseste 2.000 lei, taxa judiciara de timbru este de 200 lei.

Inainte de a inregistra la judecatorie cererea cu valoare redusa, creditorul nu trebuie sa indeplineasca nicio procedura prealabila, nu este obligatoriu sa i se comunice debitorului o notificare sau somatie.

Creditorul declanseaza procedura prin completarea formularului de cerere si depunerea sau trimiterea acestuia la judecatorie, iar debitorul isi formuleaza apararea pe un formular de raspuns.

Procedura cu privire la cererea cu valoare redusa este scrisa si se desfasoara in intregul ei in camera de consiliu, si nu in sedinta publica. Instanta poate dispune infatisarea partilor daca apreciaza acest fapt ca fiind necesar sau la solicitarea uneia dintre parti.

Probele care se administreaza in vederea solutionarii acestei cereri sunt exclusiv inscrisurile: contract, facturi, extrase de cont, confirmarea soldului etc. Nu se admit probe precum interogatoriul, martorii sau expertizele de specialitate.

Cererea se solutioneaza rapid in cazul in care debitorul nu contesta datoria.

Iata cum am obtinut pentru clientul nostru, societate comerciala, o hotarare judecatoreasca privind obligarea partenerului contractual la plata sumei de 5.227,84 lei, contravaloarea marfurilor livrate si neplatite la scadenta, si a penalitatilor de intarziere la plata in valoare de 554,15 lei, folosind procedura de recuperare rapida a creantelor: cererea cu valoare redusa.

Intre parti a fost incheiat un contract de natura comerciala avand ca obiect livrarea unor marfuri pe care clientul nostru le-a furnizat la termenul convenit, insa beneficiarul a refuzat sa achite contravaloarea acestora potrivit scadentei convenita in contract si mentionata pe factura.

In contract au fost stabilite: pretul pentru merfurile livrate, scadenta facturilor, penalitatile de 0,1% pe zi pentru intarziere la plata

Factura emisa de clientul nostru, in calitate de societate furnizoare, a fost semnata de beneficiar, dar neachitata integral la scadenta stablita prin contract.

In ciuda nenumaratelor demersuri intreprinse, societatea beneficiara a refuzat nejustificat sa achite contravaloarea marfurilor.

Prin urmare, furnizorul a ales sa o cheme in judecata si sa-i solicite pretul neachitat, inclusiv penalitatile de intarziere la plata, formuland o cerere cu valoare redusa.

In apararea clientului nostru, am aratat faptul ca factura emisa de acesta si contractul fac dovada certa  a existentei si intinderii debitului solicitat, ca factura a fost emisa pentru marfa livrata, ca aceasta are mentionata data scadentei si ca factura este semnata de primire de beneficiar. De asemenea, am aratat ca plata facturii nu a fost efectuata integral, la scadenta.

Avand in vedere aceste argumente, am obtinut admiterea actiunii pe care am formulat-o si anume obligarea societatii beneficiare la plata contravalorii marfurilor, inclusiv a penalitatilor de intarziere la plata, inclusiv obligarea beneficiarului la plata cheltuielilor de judecata, reprezentand taxa de timbru si onorariul de avocat.

vr-1vr-2

 

 

 

 

 

 

 

Recuperarea debitului, a penalitatilor si a cheltuielilor a fost obtinuta de clientul nostru printr-un proces de scurta durata si cu o taxa judiciara de timbru de doar 200 lei.

Pentru recuperarea rapida a creantelor cu valoare de peste 10.000 lei, firmele au la indemana procedura ordonantei de plata.

Pentru solicitarea unei consultatii juridice online, va rugam sa completati FORMULARUL

Comenteaza

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.