fbpx
office@iuliablaja.ro
0744.301.281 0787.822.100

Când sunt abuzive executările recuperatorilor?

Executările silite reprezinta procedura prin care bancile, firmele de recuperare, IFN-urile, firmele de leasing isi recupereaza imprumuturile restante si dobanzile rezultate din contractele de credit si de leasing.

Odata cu semnarea contractelor de credit, imprumutatii isi asuma inclusiv clauza contractuala potrivit careia banca are dreptul sa vanda datoria catre firmele de recuperare.

Procedura de executare este realizata exclusiv de executorul judecatoresc desemnat de banca sau firma de recuperare sa efectueze acest demers prevazut de lege.

Doar executorul judecatoresc este in drept sa infiinteze popriri, sa vanda la licitatie bunurile datorniciului in vederea recuperarii datoriei sau sa sechestreze autovehicule.

Conditiile in care se desfasoara executările sunt strict reglementate de lege, iar daca acestea sunt incalcate, atunci executarea poate fi anulata cu succes prin contestatie la executare formulata de debitor.

Intre aceste conditii, se afla termenul limitativ in care trebuie inceputa executarea, semnarea cererii de executare de catre reprezentantii legali ai bancii sau firmei de recuperare, datoria trebuie sa fie exigibila (ajunsa la scadenta ori declarata scadenta anticipat), notificarea debitorului cu privire la vanzarea datoriei sale de catre banca etc.

Desigur ca toate aceste elemente de legalitate pe care trebuie sa le intrunesca procedura de executare sunt binecunoscute firmelor de recuperare. Si, cu toate acestea, sunt pornite frecvent executari cu incalcarea uneia sau mai multor conditii obligatorii prevazute de lege.

Experienta ne-a dovedit ca atât bancile, cat si firmele de recuperare incalca adesea procedura de executare silita, indeosebi sub aspectul termenului limitativ de 3 ani in care se poate face executarea, pentru faptul ca majoritatea covarsitoare a celor urmariti silit nu cunosc faptul ca au posibilitatea legala de a se apara si de a anula executarile abuzive.

In lipsa oricarui demers de contestare a executarilor de catre debitori, legea prezuma faptul ca executarea se bucura de legalitate si continua sa se desfasoare prin poprirea veniturilor salariale, prin vanzarea bunurilor si sechestrarea autovehiculelor.

Avocat Blaja Iulia, tel: 0787.822.100, email: office@iuliablaja.ro

Comenteaza

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.